Főoldal » Tippek és trükkök » Mitől lettek fehérek a hajszálaim?

Mitől lettek fehérek a hajszálaim?

Mitől lettek fehérek a hajszálaim?
Küldés e-mailbenCikk küldése nyomtatásCikk nyomtatása

Mikor az ember meglát egy szép ősz nénit az utcán, elönti a jó érzés - talán a nagymamára emlékezteti. Pedig a szürke haj nem csak az idősekre jellemző. Mitől őszül meg valaki? Erre a kérdésre keressük a választ.

Gyakran hallani olyan történeteket, hogy valaki az aggodalomtól, a gondoktól egyetlen éjszaka alatt megőszült. Természetesen ez azért túlzás, senkinek nem lesz egyik pillanatról a másikra ősz haja.

Hajunk színe - pigmentációja - akkor tűnik el, mikor hajlott korunk, vagy betegségünk miatt szervezetünk nem, vagy nem megfelelő mennyiségben termel már bizonyos anyagokat, tyrosint, ami a melanin, a haj színének meghatározójának előállításához szükséges.

Ha a test nem termel elegendő melanint, az új hajszálak már nem "színesek", azaz nem, szőkék, barnák, feketék, vörösek.

A haj élettartama átlagosan két-hat év, ezután a hajszál kihullik, és a helyére egy új nő. Így mindig más színű a hajunk, egy idő után az eredeti szín mellett megjelennek az ősz hajszálak, és ahogy az idő telik, egyre több lesz belőlük. A halántékon gyorsabban cserélődnek a szálak, ezért kezdenek a legtöbben ott őszülni.

Nagyon-nagyon ritkán fordul elő az, hogy valaki reggel ősz hajjal ébred. Ez a jelenség egy betegséggel magyarázható: az éjszaka alatt az összes "színes" hajszál kihullik, csak az őszek maradnak. Bár a félelemmel, bánattal hozzák összefüggésbe ezt a jelenséget, tudományos magyarázata egyelőre nincs.

Jelentkezzen be még ma!

+36 30 984 6698